Gå til hovedinnhold

CO₂-redusert stål

CO₂-redusert stål er  samlebetegnelsen vi hos Lindab bruker for stål som er produsert med et lavere CO₂-fotavtrykk enn tradisjonelt produsert stål. Innen begrepet CO₂-redusert stål finnes det ulike undergrupper, som resirkulert stål, nær-null stål og fossilfritt stål.

Omtrent 80-95 prosent av miljøpåvirkningen fra Lindabs produkter og rundt 50 prosent av Lindabs totale utslipp kommer fra stål. Dette er et materiale med mange fordeler, det har lang levetid, er ikke brennbart og kan gjenvinnes om og om igjen. Lindab ønsker å være en del av den bærekraftige omstillingen innen stålindustrien, og med ny innovativ teknologi kan vi sammen med våre leverandører tilby produkter i stål med betydelig lavere utslipp.

Med CO₂-redusert stål forblir produktets egenskaper uendret. En ventilasjonskanal er fortsatt en ventilasjonskanal, det er bare råmaterialet som endres og gir betydelig lavere miljøpåvirkning.

Kraftig reduksjon av karbondioksidutslipp gjennom nye produksjonsteknikker

Stål - et sirkulært materiale

  • Har lang levetid
  • Kan resirkuleres om og om igjen uten tap av kvalitet
  • Kan produseres med resirkulerte ressurser

Resirkulerbarhet er en viktig del av den sirkulære omstillingen. Derfor streber Lindab etter å øke andelen resirkulert innhold i våre materialer. Med produkter laget av CO₂-reduksjonstål får vi bærekraftige produkter med minimal klimapåvirkning.

Framtiden for stål

  • Verdens stålproduksjon forventes å øke til omtrent 2 500 millioner tonn innen 2050, fra 1 950 millioner tonn i 2021.
  • 50 % av stålet som trengs forventes å komme fra skrap i 2050.
  • Jernmalm er nødvendig for å produsere visse typer stål som ennå ikke kan lages av gjenvunnet stål.

Resirkulert stål 75

Resirkulert stål 75 gir omtrent 60-70 prosent lavere CO₂-utslipp enn tradisjonelt produsert stål, og består av minst 75 prosent resirkulert materiale. Stålet produseres i elektriske lysbueovner som drives av fornybar energi.

Lindab vil kontinuerlig tilby produkter i dette materialet, og det er allerede en del av vårt vanlige sortiment.

Resirkulerbarhet er en viktig del av den sirkulære omstillingen. Derfor streber Lindab etter å øke andelen resirkulert innhold i våre materialer.

EPD (Environmental Product Declaration) er tilgjengelig.

For øyeblikket tilbyr vi disse produktkategoriene i resirkulert stål:

Regneeksempel Resirkulert stål 75

Ved å bruke sirkulære og rektangulære kanaler laget av resirkulert stål 75, reduseres klimapåvirkningen med 62% sammenlignet med tradisjonelt stål.

Eksempel: For en sirkulær kanal med dimensjon 125 mm betyr dette en besparelse på 2,44 kg CO₂e/m.

Fossilfritt stål

Fossilfritt stål betyr at det ikke produseres noen fossile CO₂-utslipp når dette stålet produseres, og det er også et krav å bruke karbondioksidfri jernsvamp under fremstillingen. Produksjonen skjer ved hjelp av hydrogen, og den eneste restproduktet er vann.

Lindab vil motta en mindre prøveleveranse av dette materialet i løpet av 2023 for et pilotprosjekt, og fra og med 2026 vil vi kontinuerlig tilby produkter i fossilfritt stål.

Vi er på utkikk etter spennende prosjekter som ønsker å være en del av vår innovative reise med fossilfritt stål. Er det dere?