Gå til hovedinnhold

Vår historie

6. Februar 1959 ble AB Lidhults Plåtindustri grunnlagt i Grevie i nordvestlige Skåne av Lage Lindh og Valter Persson. Dette er starten på selskapet som 10 år senere får navnet Lindab AB. La oss se på historien og se hva som har skjedd siden den gang.

1959

Lindab ble grunnlagt på en solrik februardag i Grevie i 1959. De første produktene består av aluminiumslister for asbest-sementfliser og vindusruter. Ytterst til høyre på bildet er Lage Lindh.

1962

Serieproduksjonen av takrenner og rør utvides og antall ansatte øker. Planer om en ny fabrikk begynner også å bli materialisert.

1964

Den nye fabrikken på Ängelholmsvägen på Bjärehalvøya blir innviet og takrennekroken lanseres. Lindab er nå den eneste leverandøren i Sverige med et komplett takrenneprogram.

1965

Ventilasjon legges til som et nytt forretningsområde og sirkulære ventilasjonskanaler lanseres.

1969

Produksjonen av takdrenering og takprofiler flyttes til Förslöv, 7 km sør for Grevie. Svenska Fläktfabriken lanserer et "gummitettet" kanalsystem og Lindab starter umiddelbart sin egen utvikling i området.

1974

Det bygges en ny ventilasjonsfabrikk i Haderslev i Danmark og fabrikkene i Grevie og Förslöv bygges ut. Samtidig begynner tilpasningen av kanalsystemer for Eurovent -standarden.

1976

Det gummitette systemet LINDABsafe lanseres og Lindab har nå 2000 ventilasjonsprodukter tilpasset den nye Eurovent-standarden. Samtidig åpnes salgskontorer i Tyskland og Norge.

1980

I Norge så Lindab Ventilasjon A/S senere Lindab AS dagens lys 9. april 1980. Selve driften i Norge kom i gang i 1981. Da leide selskapet kontor og produksjonslokaler i Lillestrøm. Kontorlokalene var utrolig nok helt i starten en moelvenbrakke av en kvalitet vi i dag nok ikke hadde akseptert. 5 medarbeidere var ansatt i Norge på dette tidspunktet.

1982

To år tidligere kjøpte Lindab 40% av selskapet, WC -gruppen. Nå kjøper de hele selskapet og fokuset øker på lokal service og lokale lagre rundt om i Sverige. Totalt har de nå 13 filialer i Sverige og eget turbosystem blir lansert. På bildet ser du det som nå er Lindabs butikk og lager i Årsta, Stockholm.

1986

Sirkulære kanalsystemer er nå Lindabs største produkt, og den første innerveggstenderen i stål lanseres. De to danske fabrikkene i Haderslev og Farum utvides for å dekke den økte etterspørselen etter Lindabs produkter.

1988

Lindabs salg krysser milliarden. Lindab Steel er dannet og blir konsernets stålservicesenter. Den topp moderne pressesalen i Grevie blir også innviet.

1990

En europeisk satsning på tak- og veggsystemer lanseres og Lindab etableres i Ungarn. Samme år lanseres produktene takplater, ytterveggstendere og porter.

1994

Veksten fortsetter i Øst -Europa, og de siste årene har det blitt dannet datterselskaper i Romania, Polen, Tsjekkia og USA. Forretningsområdet Roof / Wall System blir Profil.

1997

Lindab er nå til stede i 18 land og på 101 lokasjoner. Samme år lanseres IT -programmer for både forretningsområdet Profil og forretningsområdet Ventilasjon.

1999

Lindab har lansert takrennesystemet Rainline og i Danmark utvides lydlaboratoriet i Farum.

2004

Salget i Øst -Europa krysser milliarden og Rainline takrennesystem er markedsleder i både Norden og Øst -Europa.

2006

Lindab-aksjen (LIAB) gjør et comeback på Stockholmsbørsen, og "Vi forenkler byggingen" blir Lindabs nye selskapsløfte. Selskapets produkter er nå tilgjengelige på 1700 salgssteder.

2007

Lindab Safe Click lanseres på ISH -messen i Tyskland og en ventilasjonsfabrikk blir innviet i St. Petersburg. Selskapet Aervent Holdings er kjøpt opp og gir Lindab en ledende posisjon i Irland.

2008

Ett lanseringsår med stålstederen RdBX, fasadkassetten Premium och lydfellen Aerodim.

2012

Lindab kjøper det meste av Plannjas produksjons- og salgsorganisasjon av sandwichpaneler. Samme år ble også Climate Center i Polen anskaffet.

2015

Lindab kjøper det italienske selskapet MP3, som ikke er en musikkprodusent, men en produsent av brannspjeld for ventilasjonssystemer. IMP Klima i Slovenia er også kjøpt.

2016

Produktet UltraLink lanseres og vinner en pris på Great Indoor Climate Gala året etter for sin revolusjonerende måleteknologi.

2017

Lindabs nye lager og distribusjonssenter blir innviet på fabrikken i Grevie. Det automatiserte systemet gjør leveranser bedre og øker effektiviteten.

2019

Lindab feirer 60 år med ansatte, kunder og partnere! På 60 år har Lindab vokst fra en liten metallplateindustri i nordvestlige Skåne til en gruppe med over 5000 ansatte. 2019 er også året da Lindab kombinerer sin velprøvde teknologi for platetak av høy kvalitet med millimeter-tynne solcellepaneler i Lindab SolarRoof. Solcellepanelene er så tynne at de blir en integrert del av taket.

2020

Lindab lanserer det største investeringsprogrammet i selskapets historie med sikte på å oppnå økt effektivitet, kapasitet og sikkerhet. Fire veldrevne ventilasjonsselskaper er kjøpt opp - Ekovent, Crenna, Aer Faber og Thor Duct. Lindab blir også deleier i Leapcraft, som er ekspert på analyse av inneklima.