Gå til hovedinnhold

Lindab lanserer ventilasjonsprodukter i resirkulert stål med 62 prosent lavere klimapåvirkning

PressemeldingOKT 24, 2023 08.30 CET

Lindab lanserer ventilasjonsprodukter i resirkulert stål med 62 prosent lavere klimapåvirkning

Lindab tilbyr nå ventilasjonskanaler i resirkulert stål som en del av sitt standardutvalg.

Lindab tar ytterligere skritt mot å redusere klimapåvirkningen fra produktene sine ved å tilby ventilasjonskanaler i resirkulert stål som en del av sitt standardutvalg. Resirkulert stål og fossilfritt stål er de to materialene Lindab har valgt å jobbe med for å redusere både sine egne og kundenes CO2-utslipp. Fossilfritt stål er ennå ikke i stor skala produksjon. Leveransene forventes å starte i 2026. Dermed er resirkulert stål en måte å allerede i dag tilby produkter med lavere klimapåvirkning.

Stål som materiale for ventilasjon har mange fordeler. Det har en lang levetid, kan ikke antennes, og kan resirkuleres uten at kvaliteten forringes. Stål produsert med konvensjonell teknologi har dessverre høy klimapåvirkning. Stålindustrien står for omtrent 7 prosent av de totale globale klimagassutslippene. For å nå de globale klimamålene, trengs ny klimavennlig teknologi. Som en stor stålkjøper ønsker Lindab å bidra til at stål med lavere klimapåvirkning testes og brukes i større ventilasjonsprosjekter. Derfor er Lindab det første ventilasjonsprodusenten som tilbyr ventilasjonskanaler i både gjenvunnet stål og fossilfritt stål.

Resirkulert stål er allerede tilgjengelig i tilstrekkelige mengder for at ventilasjonskanaler kan inkluderes i Lindabs standardutvalg. Det inneholder 75 prosent gjenvunnet materiale, noe som gir en 62 prosent reduksjon i klimapåvirkningen. Lindab mottar sitt gjenvunne stål fra ArcelorMittals stålverk i Europa og er i dialog med andre stålleverandører.

– Det skjer mye positivt hos stålprodusentene akkurat nå. Vi ønsker å tilby kundene valgmuligheter slik at de, som oss, kan dra nytte av de teknologiske fremskrittene innen bærekraft. Ventilasjonskanaler egner seg svært godt for produksjon i resirkulert og fossilfritt stål. Med tanke på hvor mange meter ventilasjonskanaler som finnes i en stor bygning, gjør bærekraftige ventilasjonskanaler en forskjell for bygningens totale klimapåvirkning, sier Ola Ringdahl, administrerende direktør og konsernsjef for Lindab.

Lindab har tidligere kunngjort at selskapet er den første leverandøren i verden som tilbyr ventilasjonskanaler i fossilfritt stål. Dette er takket være en testleveranse fra SSAB som Lindab har tilgang til før den store produksjonen forventes å starte i 2026. Det fossilfrie stålet fra testleveransen vil bli brukt i utvalgte kundeprosjekter, da det bare er tilgjengelig i begrensede mengder, i motsetning til produktene i resirkulert stål som allerede kan tilbys løpende nå.

Les mer om Lindabs bærekraftsarbeid og reisen mot fossilfritt stål på lindab.no/co2redusert